Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Εφαρμογή Κινητών για Προσομοίωση Εξάπλωσης CORONAVIRUS

    

Το INFECTION GENESIS APP έχει δημιουργηθεί για να προσομοιώσει με απλό τρόπο την  επίδραση του συνωστισμού στην εξάπλωση ενός ιού όπως ο Covid-19.

Στην εφαρμογή αυτή ο χρήστης δίνει τον αριθμό των ανθρώπων, οι οποίοι κινούνται με τυχαίο τρόπο σε μια περιοχή, και τη μέγιστη ταχύτητά τους. Αρχικά υπάρχει ένας μολυσμένος για να ξεκινήσει η διάδοση του ιού. Όταν η μόλυνση έχει εξαπλωθεί σε όλα τα άτομα, εμφανίζεται η καμπύλη εξάπλωσης που δείχνει τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στη μονάδα χρόνου. Κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης, ο χρήστης μπορεί να αλλάξει την ταχύτητα και την κατεύθυνση της κίνησης των ανθρώπων πατώντας πάνω τους αν και περισσότερο νόημα έχει να αφήσει την προσωμοίωση να εξελιχθεί μόνη της.

Σύμφωνα με την προσομοίωση, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων σε μια περιοχή, ακόμα κι ο συνολικός χρόνος μόλυνσης ολόκληρου του πληθυσμού συνήθως μειώνεται λόγω της γρήγορης εξάπλωσης του ιού – φαινόμενο συνωστισμού. Επίσης, ενώ συνήθως αρχικά η εξάπλωση είναι αργή μετά από κάποιο κρίσιμο σημείο που έχουν μολυνθεί αρκετοί, η εξάπλωση προχωράει ταχύτητα, λόγω της εκθετικής αύξησης που έχουν τα φαινόμενα αυτά. Αυτός είναι ο λόγος του Μένουμε Σπίτι, η οποία είναι η βέλτιστη στρατηγική για να εμποδιστεί η εξάπλωση του ιού, και αντιστοιχεί στην προσωμοίωση με το να ακινητοποιηθούν όλα τα άτομα για να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή (με διαφορά μόνο στο όνομά της) από το PLAY STORE:
https://play.google.com/store/apps/details?
id=appinventor.ai_costas_panagiotakis.SAVE_ME_FROM_CROWD

H εφαρμογή έχει δημιουργηθεί από τον Κώστα Παναγιωτάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας,  Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, στα πλαίσια του μαθήματος Δομημένος Προγραμματισμός  και έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Το παρακάτω βίντεο-μάθημα δείχνει τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να δημιουργήσετε μια απλούστερη έκδοση αυτής της εφαρμογής χρησιμοποιώντας το MIT App Inventor.

Συνέντευξη σχετικά με την εφαρμογή: https://bit.ly/2WpLfLH

Ιστοσελίδα Εφαρμογής στα Αγγλικά: https://sites.google.com/site/costaspanagiotakis/software/mobile-app-virus-spreading

Η αρχική έκδοση της εφαρμογής υπάρχει στο https://bit.ly/2Qphabu
*Κατά την εγκατάσταση της αρχικής έκδοσης στο κινητό σας, θα χρειαστεί να τροποποιήσετε τις προτιμήσεις ασφαλείας του κινητού σας ώστε να επιτρέψετε την εγκατάσταση εφαρμογών από άγνωση πηγή, οπότε προτείνεται να την κατεβάσετε από το
PLAY STORE:
https://play.google.com/store/apps/details?
id=appinventor.ai_costas_panagiotakis.SAVE_ME_FROM_CROWD

Πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο