Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Φοιτητικός Διαγωνισμός «Από το Βορρά στο Νότο (κι αντιστρόφως): Αναπαριστώντας την ιδανική οινοτουριστική εμπειρία» με τη συμμετοχή του ΤΕΙ Αγίου Νικολάου

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, φορέων Δημόσιας Διοίκησης και Ενώσεων Οινοπαραγωγών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ) ημερίδα για τον οινοτουρισμό, η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο του φοιτητικού Διαγωνισμού Καλλιτεχνικής Έκφρασης: «Από το Βορρά στο Νότο (κι αντιστρόφως): Αναπαριστώντας την ιδανική οινοτουριστική εμπειρία».

Εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η Δρ. Μαρία Αλεμπάκη, Επιστημονική Συνεργάτιδα του ΑΤΕΙΘ και ο Δρ. Νίκος Τριχάς, Επιστημονικός Συνεργάτης του ΤΕΙ Αγίου Νικολάου Κρήτης, οι οποίοι τόνισαν ότι η ιδέα για τη διοργάνωση του Διαγωνισμού προέκυψε «ως απότοκο της κοινής τους ανάγκης για υιοθέτηση καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών, οι οποίες, αφενός, ενθαρρύνουν τη διάδραση και τη συμμετοχή και, αφετέρου, ενισχύουν τις συνέργειες μεταξύ των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και τη σύνδεση αυτών με την παραγωγική βάση και τους επαγγελματίες του χώρου».

Στόχος του Διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχαν προπτυχιακοί φοιτητές/φοιτήτριες και από τα δύο Ιδρύματα, ήταν η εξοικείωση των φοιτητών/φοιτητριών με τις τέσσερις διαστάσεις της ολιστικής οινοτουριστικής εμπειρίας: Entertainment (Αναψυχή), Educational (Επιμόρφωση), Esthetic (Αισθητική) και Escapist (Φαντασία/Απόδραση). Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες καλούνταν:

  • να επισκεφτούν τις αμπελοοινικές περιοχές και τα οινοποιεία και να αποτυπώσουν σε τέσσερις φωτογραφίες τις παραπάνω διαστάσεις.
  • να επιλέξουν ένα σχετικό λογοτεχνικό απόσπασμα, το οποίο θα πλαισιώνει κάθε φωτογραφία/διάσταση.

Με τη λήξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΑΤΕΙΘ παρουσίασαν τα έργα τους στη συγγραφέα Δώρα Κασκάλη, η οποία παρείχε ουσιαστική καθοδήγηση και συμβουλές για την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων. Εν συνεχεία, όλα τα έργα (26 συμμετοχές, ήτοι, 104 φωτογραφίες & 104 λογοτεχνικά αποσπάσματα) αξιολογήθηκαν από μια ειδική Επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους Κυριάκο Αγγελάκο (Σκηνοθέτη και παραγωγό), Χριστίνα Μπονάρου (Δρα Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού), Γιάννη Φάι (Φωτογράφο των Wines of Crete) και Άλκη Τσορλίνη (Φωτογράφο από τη Βόρεια Ελλάδα).

Η ημερίδα 

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του ΑΤΕΙΘ Παναγιώτης Τζιώνας, ο Αντιπρύτανης Σταμάτης Αγγελόπουλος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστος Σαρμανιώτης και ο Προέδρος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ευάγγελος Χρήστου.

Στην παρουσίασή τους με τίτλο «Ο οινοτουρισμός ως εμπειρία και η διδασκαλία ως συλλογικό ταξίδι», οι υπεύθυνοι του Διαγωνισμού Μαρία Αλεμπάκη και Νίκος Τριχάς παρουσίασαν το κοινό τους εγχείρημα. Ως εκπρόσωπος της κριτικής επιτροπής, η Χριστίνα Μπονάρου αναφέρθηκε στα ειδικά κριτήρια με βάση τα οποία έγινε η αξιολόγηση των έργων των φοιτητών/φοιτητριών, στην εισήγησή της με τίτλο: «Οπτικές αναπαραστάσεις και αφηγήσεις της οινοτουριστικής εμπειρίας». Ακολούθησε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή των βραβείων στους νικητές και τις νικήτριες του Διαγωνισμού. Οι δύο πρώτες νικήτριες είναι η Λίνα Ταγάρα (από το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ) και η Μελπομένη Μπουραντά (από το ΤΕΙ Κρήτης). Η Μελπομένη είχε την έμπνευση να συνδυάσει το θέμα του διαγωνισμού με ένα χαρακτηριστικό τοπίο της περιοχής στην οποία ζει, τη Σπιναλόγκα.

Οι πρώτες νικήτριες του διαγωνισμού Λίνα Ταγάρα (ΑΤΕΙΘ) και Μελπομένη Μπουραντά (ΤΕΙ Κρήτης)

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας η Βασιλική Κράββα, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, παρουσίασε την εργασία με θέμα: «Ο οίνος ως μέσο κοινωνικής διαπραγμάτευσης και η οινοποσία ως καθρέφτης πολιτισμικών ταξινομήσεων: Εθνογραφικές διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο». Η επόμενη θεματική της ημερίδας εστίασε στον οινοτουρισμό «ως συνεργατικό εγχείρημα», με «Παραδείγματα δικτύωσης από το Βορρά στο Νότο (κι αντιστρόφως)». Στο πλαίσιο αυτό, ο Οινολόγος και Οινοποιός Γιώργος Διαμαντάκος ανέπτυξε την περίπτωση του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας. Η Ηρώ Σταυρακάκη, Social Media Manager του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, παρουσίασε την πορεία των Wines of Crete, εστιάζοντας σε ζητήματα προβολής από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συζήτηση που ακολούθησε παρενέβη και ο οινολόγος Βασίλης Βαϊμακης, ο οποίος επισήμανε κρίσιμους παράγοντες για την πορεία του οινοτουρισμού και του αμπελοοινικού κλάδου εν γένει.

Στην τελευταία παρουσίαση με τίτλο: «Ο οινοτουρισμός ως μάθημα επιλογής, ως θέμα πτυχιακής και ως πεδίο πρακτικής», οι φοιτητές Όλγα Σταμπολίδου και Κώστας Γεωργίου κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από την ενασχόλησή τους με τον οινοτουρισμό στο πλαίσιο της εκπόνησης πτυχιακής διατριβής και πρακτικής άσκησης αντίστοιχα.

Η εκδήλωση έκλεισε με γευσιγνωσία οίνων από τη Βόρεια Ελλάδα, ευγενική χορηγία των Ενώσεων Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», «Ένωση Οινοπαραγωγών Δράμας», «Σύνδεσμος Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας» και «Αμύνταιον Οίνος». Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι με την υποστήριξη της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης, από τις 16 Φεβρουαρίου όλα τα έργα που υποβλήθηκαν στον Διαγωνισμό φιλοξενούνται στο γυάλινο περίπτερο 3 («Κήπος των Εποχών») της Νέας Παραλίας (περιοχή Καλλιδοπούλου).

Την επόμενη της ημερίδας, οι «φιλοξενούμενοι από τον Νότο» Νίκος Τριχάς και Μελπομένη Μπουραντά ξεναγήθηκαν σε μια οινική περιήγηση στο Βορρά. Με την ευγενική χορηγία του προγράμματος MAYANET ERASMUS MUNDUS, τη νικήτρια της Θεσσαλονίκης Λίνα Ταγάρα θα υποδεχτούν εκπρόσωποι του ΤΕΙ Αγίου Νικολάου και του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης το Σαββατοκύριακο 26-27 Μαΐου 2018, στη διάρκεια της εκδήλωσης «Ανοιχτές Πόρτες».

Πρόσφατα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο